Makrooppdatering uke 14

unemployment

Arbeidsrapport fra USA, aggressive tiltak fra Bank of Japan, PMI tall fra de fleste områder og rentemøte i ECB. Disse hendelsene er hva som enkelt sagt har vært med på å flytte markedet denne uken. Flere aviser skriver, og som det også ble diskutert på HA-Invest, denne uken, at aksjemarkedet har gått bra så langt i år, uten at realøkonomien faktisk har fulgt trenden. Av tallene som har kommet denne uken, er det ikke mye som tilsier at vi skal opp i nærmere fremtid, men allikevel står de fleste økonomer fast ved at de på ett års sikt ser positivt på markedet.

–       Sist måned, etter en rekke svake tall fra Kina, førte til bekymring for om verdens nest største økonomi muligens var på vei mot en hard landing. Offisielle PMI tall viste til en oppgang fra 50.1 til 50.6, som kan være med på å fjerne tankene om en hard landing. Det var på forhånd ventet tall på 52.0.

–       PMI tallene fra henholdsvis USA og Eurosonen falt fra 54.9 til 54.6 og 47.9 til 46.8. I USA viser det fortsatt til vekst, som er positivt, men tallene fra Eurosonen kan være litt bekymringsfulle. PMI tallene er ikke verdens mest fulgte, men en rekke strateger og analytikere mener at dette er en av de beste ledende indikatorene i økonomien. Den er basert på en undersøkelse av hundrevis av selskaper, fra de representerte landene, og viser til hva som virkelig skjer i den private sektoren ved å følge variabler som output, nye ordre, aksjenivåer, ansettelse og priser rundt produksjonen.

–       Tall fra Institute of Supply Management viste at de amerikanske innkjøpssfejenes forventningsindeks (ISM-indeksen) falt til 51.3 i mars fra 54.2 sist måned. Det var på forhånd ventet tall på 54.0.

–       Amerikanske råoljelagre steg med 3.3 millioner fat til 385.9 millioner fat i uken frem til 22 mars. Lagrene med naturgass i USA falt med 95 milliarder kubikkfot, eller 5.1 prosent, til 1.78 billioner kubikkfot forrige uke.

–       Arbeidsledigheten i Japan var 4.3 prosent i februar, mot 4.2 prosent måneden før.

–       I går kom de ukentlige tallene for nye ledigmeldte, som skuffet veldig. Tallene økte med 28,000 til 385,000. Det er skuffende at vi nå ser tegn til at nye ledigmeldte igjen klatrer etter å ha sett konsiste tall i området 340,000-350,000. Fire ukers glidende gjennomsnitt steg med 11,300 til 350,000. Kraftigste oppgangen siden november sist år.

–       Det kom ingen store overaskelser fra verken ECB eller BoE etter deres konferanser i går. Styringsrenten holdes uendret på henholdsvis 0.75 og 0.5 prosent. Sentralbankens rentekomité vedtok samtidig også i England at rammen for oppkjøp av verdipapirer gjennom bankens program for kvantitative lettelser holdes uendret på 375 milliarder pund.

–       ADP rapporten som kom onsdag, viste ikke til noen bedring i arbeidsmarkedet heller, og tallene kom inn på 158,000, mot ventet 205,000. Allerede da ble estimatene for dagens rapport satt ned, og Nonfarm Payrolls i dag kom inn veldig skuffende på 88,000 mot ventet 193,000 og endring på 180,000 fra sist måned, hvor den kom inn på 268,000 (revidert).

Uken har ikke gitt igjen noen mersmak, og de fleste indekser har falt. Nikkei og Hang Seng har klart å holde seg på pluss siden, henholdsvis på grunn av tiltakene fra Bank of Japan. En trigger som ligger i Asia, og for så vidt på globalt basis nå er spenningen rundt Nord-Korea, etter at de har kommet med ytterligere trusler til USA og Sør-Korea, og tillot ikke Sør-Korea inn i grenseområdet mellom Sør- og Nord-Korea denne uken, hvor de har et felles produksjonsfelt. Denne delen var det eneste glimtet til internasjonal handel hos Nord-Korea, som nå da er borte inntil videre.

Utviklingen i aksjemarkedet frem mot sommeren nå blir spennende, hvor vi muligens kan se en trend ned istedenfor. Om vi nå begynner å se konsekvensene av budsjettkuttet i USA er mulig, men det har ikke på verdensbasis vært noen flott uke heller.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *