Makrooppdatering uke 39 – av Oscar Maltesen

Etter en nervøs start på uken har markedet tatt seg opp de siste 2 dagene. Alle store indekser stengte opp i går, og på den siste tradingdagen i kvartalet, i dag, er både FTSE, DAX og OSEBX opp på morgenen. Futures i USA er også marginalt opp.

Uken startet tungt med den spanske 10 års renten liggende på bristepunktet rundt 6 prosent. Mye av fokuset denne uken har ligget rundt håpet om økonomisk hjelp. ECB annonserte en ’’bond-buying’’ plan for noen uker siden, og Mario Draghi sa at de nasjonene som ønsker økonomisk hjelp må innføre en rekke reformer. Det er også håp om stimulus i Kina, som kan beroligge markedet, og Kinesiske sentralbanken har denne uken sprøytet inn 57,9 milliarder dollar i likviditet inn i pengemarkedene.

Tidlig i uken var det også rykter om at det europeiske stabilitetsfondet, ESM, skulle økes kraftig for å gi ekstra sikkerhet for eurosonen de kommende mnd og år.

–       Økonomisk data som har kommet inn denne uken har generelt vært negative, hvor reviderte BNP tall i USA stiger med 1,3 prosent fra 1. Til 2. Kvartal. Opprinnelige tallene ventet en vekst på 1,7 prosent.

–       Privat forbruk steg med 1,5 prosent mot ventet 1.7 prosent.

–       Ordreinngangen for varige gode i USA falt med 13,2 prosent mot ventet 5 prosent.

–       Det var også skuffende tall fra boligmarkedet. Eneste positive var Jobless Claims tallene fra Labor Dept. Som kom inn bedre enn ventet, og ligger nå på laveste nivåer siden juli.

ABGSC skrev i en oppdatering i går at lakseprisen har dundret ned denne uken og er forventet å ligge på nivåer rundt 20-21 kr. Dette er ned 3 kroner fra forrige uke, men ABGSC sier også at nivåene er ventet opp neste uke til rundt 22-23 kr.

Subsea 7 (SUBC) meldte i går at de har fått plassert rundt 3,5 milliarder kroner i et konvertibelt obligasjonslån med én prosent rente. Det var ABGSC som gjorde obligasjonsoppdraget for dem, og boken var full i løpet av bare noen timer.

De store børsene har åpnet opp i dag, på bakgrunn av den spanske regjeringen sitt forslag til 2013 budsjettet. Det blir mer fokusert på å senke utgifter enn å heve skatter.

Det er også håp om at Kina skal gå inn og stimulere økonomien for å få en økt vekst.

Resultatene etter første ukes salg av Apple (AAPL) sin nye iPhone 5 viser ett salg på 5 millioner, mot ventet 6-10 millioner. Aksjen hadde en god dag på børsen i går, men har hatt en svak uke, hvor nedgangen har vært på litt over 2 prosent. Det blir spennende og se hvordan salget går med konkurrentene Samsung og Nokia.

Etter en tung uke, virker det som om at vi kan vente oss en god avslutning på dette kvartalet, og nå begynner snart resultatrushet igjen. Olje og gull stiger også etter en tung start på uken. I dag venter investorene spent på resultatene fra stress tallene fra de spanske bankene som kan gi et bedre overblikk over hvordan det går med den spanske bank sektoren.

GOD HELG!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *