Makrooppdatering uke 9

Ingen oppdatering sist uke, så kombinerer den inn her. Det har vært to spennende uker, hvor vi har sett større fall på dagsbasis blant de største indeksene. Hvordan skal vi tolke det? Er det en god kjøpsmulighet? Makrobilde de neste ukene tror jeg er veldig viktig for videre utvikling frem mot sommeren og året 2013.

Ukens makrotall:

–       Salget av brukte boliger i USA fortsetter å ta seg opp. Salget steg med 4.5 prosent i Januar, og er nå 10.4 prosent høyere på årsbasis i 2012. På forhånd var det ventet oppgang på 1.9 prosent og 8.2 prosent over året.

–       Lave renter på huslån har vært med på å støtte salget av boliger. Salget av nye boliger steg utrolige 15.6 prosent fra desember til januar, og var på 437,000 mot ventet 381,000. Nå skal det også sies at det er store sesong faktorer som spiller inn her. Salget av nye boliger falt over 7 prosent fra november til desember. Renten på lån ligger nå på under 3.5 prosent i gjennomsnitt, og det er med på å booste boligmarkedet i USA.

–       Consumer Confidence i USA er tilbake, og det fort. Fra januar til februar steg Consumer Confidence med mer enn 10 poeng, fra 58,6 til 69.6. Inntektsforventningene falt veldig sist måned, men har nå hoppet tilbake, og er opp 15.7 prosent.

–       BNP i USA var revidert fra minus 0.1 prosent til pluss 0.1 prosent i siste kvartal 2012. Det var ventet en revidert stigning til 0.5 prosent. Netto eksport var mindre negative enn først ventet. Etterspørselstall var revidert opp, og endelig salg av innenlandsvarer kom inn noe høyere enn først ventet. Det var på forhånd ventet at tallene for siste kvartal ville være noe svake, i sammenheng med uroet rundt fiscal cliff. Nå er det ventet ett høyere momentum og forbedret tall for 2013.

–       Ordreinngangen for varige goder i USA falt med 5.2 prosent fra desember til januar. På forhånd var det ventet et fall på 4.8 prosent.

–       Tyske arbeidsledigheten falt overraskende i Februar. Sesongjustert falt arbeidsledigheten med 3000 til 2.92 millioner. Bundesbanken uttalte sist uke at de forventer at den tyske økonomien vil stige i dette kvartalet etter ett fall på 0.6 prosent i de siste 3 månedene i 2012. Business Confidence steg til en 10 mnd høy og investorenes optimisme steg til høyeste nivå på nesten 3 år i februar.

–       Spansk BNP falt 0.8 prosent i fjerde kvartal 2012. Eurosonens fjerde største økonomi sliter fortsatt, og frykten for en kollaps er der fortsatt etter en lang housing boom. Spania falt inn i resesjon for andre gang på tre år i fjerde kvartal 2011. Tempoet på nedgangen akselererte ytterligere i fjerde kvartal 2012, selv om det har blitt innført høyere skatter og kutt i regjeringens bruk av penger.

–       Sesongjusterte tall viser at omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene i Norge gikk opp med 1 prosent fra desember til januar. Husholdningenes varekonsum økte også med 0.9 prosent fra desember til januar hjemme. Viktigste årsaken til oppgangen var kjøp av nye biler. Oppgangen der var 5.7 prosent fra desember til januar. Elektrisitet og brensel var ned 6.2 prosent.

–       Jobless Claims kom inn på 344,000 mot ventet 362,000, og 362,000 sist uke. Det signaliserer ikke en god bedring i arbeidsmarkedet. Det ble ikke vist til noen spesielle faktorer for disse tallene, og rapporten vil ikke reise store forventninger til månedsrapporten som legges frem neste uke.

–       ISM Mfg rapporten kom inn i dag, til veldig gode nyheter. Den kom inn på 54.2 poeng, mot ventet 52.8 poeng og sist var den på 53.1. Det viser til en akselerert månedlig vekst i generell aktivitet, og i nye ordre som hoppet 4.5 poeng til sterke 57.8. Alt over 50 poeng på denne skalaen viser til vekst.

Makronyheter – Italia og USA i fokus.

–       Å følge med på tilstandene innenfor italiensk politikk og økonomi i disse dager kan kalles stor underholdning. Vi står ovenfor parlamentsvalg, med tre meget uortodokse kandidater. Silvio Berlusconi, som vi kjenner til fra tidligere som skal representere høyre siden – Beppe Grillo, som mer eller mindre er på sin egen side. Det er vanskelig å definere, men han er populistisk, og det viktigste er at han er mot kuttene de må gjøre for å oppfylle EU kravene, som blir sett på som bear for Italia og EU kortsiktig. Han er en tidligere drapsdømt komedier. Sistemann er Pier Luigi Bersani, som er tidligere kommunist, som skal representere venstresiden. Bersani fikk tidligere i uken flertall i andrekammeret, mens Berlusconi fikk i senatet. For å komme hele veien igjennom, må du ’’godkjennes’’ i både andrekammeret og senatet. Disse urolighetene var med på å sende Milano børsen stort ned tidligere i uken, og det ble forbud mot å shortselge bankaksjer. Nå skal jeg prøve å unngå å skrive en lang artikkel om dette, men utfallene innenfor den politiske delen er at Bersani ønsket sammerbeid med Grillo, som ble avvist i går. Det er tydeligvis frykt for at Berlusconi kommer tilbake til makten, som ønsker å bruke penger for å unngå noen kollaps, istedenfor Bersani som ønsker å kutte i budsjettet for å komme tilbake til ’’normale’’ tendenser igjen.

–       ’’Italias uavklarte nasjonalforsamlingsvalg innebærer fare for langvarig politisk usikkerhet, noe som gir risiko for nedgradering av landets rating i statslånsmarkedet’’, skrev Moodys i en rapport denne uken. Uro i Italia, som er den tredje største økonomien i eurosonen og det største i obligasjonsmarkedet, vil kunne smitte over på sonens svakere land, som portugal og spania, som igjen har potensiale til å tenne gjeldskrisen i eurosonen. De sa videre at en nedgradering av Italia vil bli vurdert hvis det oppstår en grunnleggende svekkelse i landets økonomiske utsikter eller i dets reformarbeid.

–       Det ble også gjennomført en auksjon av statsobligasjoner i Italia denne hvor, hvor fasit ble at alle obligasjoner ble solgt, men til en noe høyere rente. Det er 10 års løpetid, hvor renten havnet på 4.83 prosent, som er noe høyere enn siste auksjon hvor den havnet på 4.17 prosent. Det er fortsatt betraktelig lavere enn den skyhøye renten i 2011 som var på 11 prosent.

–       Personlig, mener jeg at all usikkerheten rundt Italia er litt ’’over the top’’. I løpet av de siste 30 årene ca, har det vært 24 regjeringer. Dette er sånn Italia holder på. Det er så klart en viss usikkerhet rundt det hele, og man kan sammenligne det litt med det franske valget tidligere, hvor det var venstre mot høyre – spare penger mot å bruke penger. Fasiten får vi senere. ECB, IMF og stabiliseringsfondet har alle ett ønske om å gjøre det beste for at eurosonen skal unngå kollaps. Ikke at det skal være noen hvilepute dog. Det blir en spennende utvikling.

–       I USA er det akkurat nå hvor jeg skriver dette fortsatt usikkerhet rundt budsjettforhandlingene, som går ut ved midnatt (natt til lørdag). De tre hovedindeksene trader fortsatt opp nærme stenging fredag. Ved siden av har Ben Bernanke deltatt i en høring i Washington DC, hvor han har blitt utspurt av medlemmene i senatets bankkomité. Han forsvarte de massive kvantitative lettelsene sentralbanken har iverksatt og han advarte mot kuttene i det føderale budsjettet, som nå vil slå i kraft om det ikke blir enighet.

–       Tallene fra USA denne uken har for det meste kommet på den positive siden, og jeg ser positivt på fremgangen. IMF sjef, Christine Lagarde er enig med Bernanke om at ett kutt i budsjettet på 85 milliarder dollar bare i år, vil være veldig skadelig for videre utvikling. Jeg tror og håper at det blir til enighet mellom demokratene og republikanerne. Økonomien, utenom frykten i Italia nå, og litt tilbakefall i Spania, mener jeg viser til det jeg har sagt tidligere, at 2013 blir et godt år. De absolutt viktigste faktorene kommer først i løpet av de neste ukene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *