Markedsoppdatering uke 15

NEWS:

Kina og Australia har blitt enige om å direkte konvertere deres valutaer som et tegn på voksende business linker. Den australske og kinesiske valutaen vil bli direkte handlet på det kinesiske fastlandet for første gang, sa Julia Gillard, statsministeren i Australia. Verdens nest største økonomi, Kina, er Australias største handelspartner, som bruker milliarder på ressursene de trenger for å holde gang i veksten, mens Australia er Kinas syvende største partner. Valutaflyttingen tillater den australske dollaren og den kinesiske yuan å bli direkte byttet mot hverandre, uten å bruke US dollar som et mellomledd, som gjør oppgjør i utenlandshandel mer praktisk og kutte transaksjonskostnader. Statsministeren sa at dette reflekterte den raske veksten i deres bilaterale handel og at det lager muligheter for nye finansielle integrasjoner. Analytikere sier at avtalen markerte et viktig steg mot Kinas gradvise bevegelse til å gjøre yuan fritt konvertibel, med ett øye mot å rivalisere seg mot US dollar som en global valuta.

Kinesiske konsument priser steg med 2.1 prosent på årsbasis i Mars. Det var på forhånd ventet en stigning på 2.5 prosent. Produsent priser var opp 1.9 prosent, som var forventet. Handelstall fra Kina kom også denne uken, som viste til en økning på 10 prosent på årsbasis i Mars. Det var på forhånd forventet tall på 11.7 prosent. Import kom inn på 14.1 prosent år-over-år. Kina rapporterte om et handelsunderskudd på 0.88 milliarder dollar mot ventet pluss på 15.15 milliarder. Økonomer tror ikke tallene reflekterer noen sterk ekstern etterspørsel.

Tysk industriproduksjon steg 0.6 prosent på månedsbasis i Februar. Sammenlignet med Januar tallene som var på -0.6 prosent og konsensus på 0.3 prosent stigning var dette bra. Etter lavere veksttall og høyere ledighet siste månedene, har det blitt stilt spørsmål til tysk økonomi. Industriproduksjonen viser hvertfall vei nå. På tirsdag kom handelstallene til Tyskland også, som viste til et fall på månedsbasis 1.5 prosent i eksporten og 3.8 prosent på importen i Februar. Handelsoverskuddet økte til 16.8 milliarder euro.

Det har vært mye fokus på Japan, etter deres siste annonsering av ekspansive pengepolitiske tiltak. Den siste uken har det vært massive ’’sell-off’’ i JGB (Japanese Government Bond). 10 års obligasjoner har hatt noen ville dager den siste uken med yields opp fra 0.52 til 0.58 prosent. 5-års yield var opp 8 basispoeng på tirsdag, og er den høyeste økningen på 4 år. Bekymringen er nå at Japan har så mye gjeld, at folk begynner å frykte en krise. Den velkjente Hedgefond manageren Kyle Bass har liten tiltro til Japan, og mener at de vil gå inn i en statsgjeldkrise.

World Trade Organization senket deres globale handelsvekst forventningene til 3.3 prosent i 2013, fra tidligere 4.5 prosent. Global handel var på 2 prosent sist år, som er det laveste tallet de har på ’’record’’.

Bank of Japan sa denne uken at deres 2 prosent inflasjonsmål er fleksibel, likt som mange globale sentralbanker. Sentralbankssjefen sa at hvis det var noen seriøs markedsboble å se, eller på vei, ville de så klart ta nødvendige tiltak.

Nye ledigmeldte i USA (Iniial Jobless Claims), kom inn bedre denne uken, etter siste ukes mareritt i arbeidsmarkedet. Claims falt til 346,000 denne uken mot ventet 360,000. Sist ukes tall ble revidert litt opp til 388,000.

Gresk arbeidsledighet steg til skyhøye 27.2 prosent i Januar, mot 25.7 prosent i Desember.

Australsk arbeidsledighet steg også til en tre år høy på 5.6 prosent i Mars. Dette var tall som ikke var ventet, og den australske sentralbanken er nå forventet med å kutte renten til å hjelpe økonomien.

UK produksjon steg med 0.8 prosent på månedsbasis i Februar. Dette er sammenlignet med et fall på 1.9 prosent i Januar, og det var over forventningene på 0.4 prosent økning.

PC salg falt med 14 prosent i første kvartalet i år, som er det laveste tallet de noensinne har sett. Det var på forhånd ventet et fall på 7.7 prosent.

Italienske lånekostnader falt etter siste obligasjonsaksjon. Det ble solgt for 4 milliarder euro av 2016 obligasjoner, samtidig som det ble solgt noe 2028 obligasjoner og flytende rate av 2017 obligasjoner. Det ble samlet solgt obligasjoner for 17 milliarder euro, mens det var mål om å selge for 7.5 milliarder euro.

Eurosonens industrielle output steg 0.4 prosent måned-over-måned i Februar. Det var ventet en stigning på 0.2 prosent. Den er fortsatt ned 3.1 prosent på årsbasis.

I dag har det kommet noen tall fra USA som er især viktige. Produsentpriser falt med 0.6 prosent, som er mer enn ventet 0.2 prosent fall. Dette skyldtes i hovedsak for fallende bensinpriser. Retail salg for Mars var veldig stygge, med et fall på 0.4 prosent. Økonomer ventet uendrede tall fra sist måned. Til og med uten å ta med mat og energi, falt salg med 0.2 prosent. Retail markedet har blitt fulgt med argusøyne etter arbeidsledighetstallene sist uke, etter at det viste seg at retail var veldig hardt rammet. Det har også vært mye nyheter om kjøpesenter kjeder denne uken, hvor JC Penney sparket sin tidligere sjef og satte inn den tidligere sjefen istedenfor. Mange kjeder sliter stort med underskudd i stor skala, og nå er det ventet at de vil kjenne dette enda verre over den neste tiden etter budsjettendringene.

Til slutt tar jeg med kvartalstallene som har kommet.

Alcoa leverte bedre enn ventet, men salg kom inn litt lavere enn estimatene. Justert inntjening var på $0.11 per aksje, som er bedre enn $0.08 EPS, som var ventet av Wall Street analytikere. Revenues kom inn litt dårligere enn ventet, og var på 5.83 milliarder dollar. Det var ventet 5.88 milliarder dollar. CEO sa at det var et sterkt kvartal som var ledet av rekord profitabilitet i downstream business, bedre resultater i midstream business og bemerkelsesverdig ’’upstream’’ ytelse i en fase med svake metall priser. 

I investor presentasjonen, legger alltid Alcoa ved noen slides som er veldig gode å se på fordi de pakker inn mye informasjon om den globale økonomien. Jeg legger ved 2 slides her, hvor man kan se at det er stor nedgang i etterspørsel fra den Nord Amerikanske truck industrien, mens det i Kina ser ut til å være en stor oppgang. Man kan også se at det på outlook regionalt, er Europa som henger etter, som ikke er noen stor overraskelse. Flyindustrien ser ut til å være den viktigste driveren Alcoa regner med på salgsvekst i 2013.

JP Morgan leverte tall i dag, hvor det på forhånd var ventet $1.39 per aksje og inntekter på 25.7 milliarder dollar. Tallene kom inn over forventning med EPS på $1.59, og inntekter på 25.8 milliarder euro. Wells Fargo tallene kom inn på $0.92 per akse, og slo estimatene på $0.89 per aksje.

Litt lang rapport denne uken, men det er mye som skjer, og det er mange nøkkeldrivere og følge med på nå, fordi det er mange omstruktureringer globalt nå. Situasjonen i Japan nå kan være veldig viktig å følge nå fremover, og selv om Japanske markeder denne uken har outperformet, er det mange som er bekymret for utviklingen. De skal tross alt øke pengemengden med dobbelt så mye som de har nå over de neste få årene. Det er mye positive tall fra Kina, selv om det ikke når helt opp med forventningene, og ledighetstall har ikke vært gode denne perioden. Nå blir det viktig å se hva bedriftene forventer etter Q1 tallene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *