Makrooppdatering uke 2

Starten på det nye året har gått forrykende. Det ble en midlertidig budsjettenighet i USA før 1. Januar, og de har gitt seg selv 2 nye måneder til å bli enige. Nå har kvartalssesongen begynt igjen, og det blir spennende og se guidingen for 2013.
uke 2

 

 

 

 

 

 

 

 

–       Kinas handelsbalanse viste et overskudd på 31 milliarder dollar i desember 2012, fra 19.6 milliarder måneden før. Eskporten steg med 14.1 prosent på årsbasis, mot ventet 5 prosent. Importen var opp 6.0 prosent mot ventet 3.5 prosent.

–       Alcoa, som alltid starter resultatsesongen, fikk et resultat pr aksje på 0.06 i fjerde kvartal 2012, som var in line med forventningene. Inntektene kom inn høyere enn ventet, og det rapporterte nettoresultatet fra videreført virksomhet var total 242 millioner dollar, opp fra – 193 millioner dollar samme kvartal i fjord. ’’Selskapet venter tilnærmet markedsbalanse for alumina og aluminium i 2013’’ Sa konsernsjef Klaus Kleinfeld. Selskapet ser etterspørselsvekst på 11 prosent i Kina, 4 prosent i Nord-Amerika og – 1 prosent i Europa.

 

–       TGS-Nopec venter netto inntekter på 280 millioner dollar for fjerde kvartal 2012. Totale inntekter for 2012 vil da ende på 53 prosent høyere nivå enn i 2011.

uke 41

–       Norwegian Air Shuttle hadde en økning i passasjertrafikken på 19 prosent i desember 2013 sammenlignet med samme periode sist år. Selskapet anslår et tap på 126 millioner kroner så langt i fjerde kvartal knyttet til hedgingposisjoner på drivstoff. Selskapet har en positiv valutaeffekt på 98 millioner kroner knyttet til lån i dollar.

 

 

 

–       Japan vil kjøpe obligasjoner utstedt av den europeiske stabiliseringsmekanismen (ESM) og eurogjeld for å svekke yen og støtte Europa. Det har den japanske finansministeren sagt her på nyåret. Den finansielle stabiliteten i Europa vil hjelpe stabiliteten i internasjonale valutakurser, inkludert yen.

–       Det er stor mobil messe i Kina denne uken, hvor Samsung og Apple har stått i spissen med nye avtaler og nye produkter. Dette har ført Nokia litt bak lyset, og de kom derfor med en ’’profit warning’’ før Q4 i går. Når de lanserte nye Lumia telefonen med Windows 8, sa konsernsjefen i Nokia at dette var vinn eller forsvinn. Salget har gått bedre enn ventet i Q4, og det tyder på at Nokia er tilbake i konkurransen mot de store gutta. I tilegg har joint venture selskapet mellom Nokia og Siemens, Nokia Siemens Networks levert positive resultater for tredje kvartal på rad. Nokia aksjen tradet opp 14 prosent på Helsinki børsen i går. Det kan bli ett spennende år innenfor mobil bransjen.

Mange store aktører mener at dette skal bli et kanon år for aksjemarkedet. Nå skal saueflokken forflytte seg ut av obligasjonsmarkedet som har hatt noen helt elleville år, og tilbake i aksjemarkedet hvor tilliten skal komme tilbake nå. Dette er kult med tanke på at S&P stengte på høyeste notering på fem år. Samtlige indekser har hatt en god start på nyåret, mye grunnet den midlertidige enigheten rundt budsjettforhandlingene i USA, men også den gode starten på Q4. Hvordan markedene nå beveger seg frem mot den nye selvpålagte fristen satt av politikerne i Washington, kan bli spennende og se. Jeg tror investorene har lagt ordet ’’fiscal cliff’’ litt bak seg nå i det siste, og venter spent på resten av resultatsesongen før de blir bekymret igjen. Hvis aktørene kommer strømmende tilbake i aksjemarkedet er det også nyttig og se på den tekniske delen, og spesielt tekniske overkjøpte og oversolgte nivåer.

Makro på nyåret har vært blandet. Jobless Claims viste til en økning i 4000 fra sist uke, som søkte om arbeidsledighetstrygd i USA. Den amerikanske arbeidsrapporten sist uke var derimot sterk. Både relativt til forventning og på absolutt basis. Veksten tilsvarte 155,000 arbeidsplasser og lønnsvekst tilsvarende 2,1% år til år. For konsumentene er dette positivt da det vil påvirke kjøpekraften og fremtidsutsiktene.

Aviser skriver denne uken at underskuddet på det greske statsbudsjettet for 2012 blir ifølge foreløpige tall noe mindre enn det som var målet da budsjettet ble vedtatt. Underskuddet skal være på 15.9 milliarder euro, mens budsjettmålet var på 16.3 milliarder euro. Kraftige fall i statsutgifter og betydelig reduksjon i omfanget av skatterefusjoner skal være forklaringen i den positive nyheten.

Japanske regjeringen har i dag vedtatt en stimuleringspakke på mer enn 20 billioner yen, eller litt over 220 milliarder dollar for å bringe landets økonomi ut av resesjon. Statsministeren skal ha kunngjort beslutningen på en pressekonferanse hvor han sa at hensikten med de nye tiltakene er å øke realveksten i Japans økonomi med 2 prosent. Forsvarsutgiftene blant annet, vil bli økt med 1,1 milliarder dollar til 53,4 milliarder.

Det blir spennende og se i de kommende uker hvordan avslutningen på fjerde kvartalet har vært, og det blir spennende og se hvordan det makro økonomiske bilde utvikler seg. Hvor lang tid det tar før aktørene blir bekymret for ett budsjettstup igjen, er usikkert, men jeg tror vi skal videre opp neste uke også. Fokuset neste uke vil fortsette på kvartalstall, og utviklingen i eurosonen.