Markedsoppdatering uke 6Det har vært nok en uke med mye spennende selskapsresultater og makrotall. Vi kan si at ’’januar effekten’’ er forbi, men det er ingen tegn på at vi skal markant ned i nærmeste fremtid.

Kvartalstall:

–       Norwegian fortsetter å levere solide passasjertall. Flyselskapet fraktet 1,24 millioner passasjerer i Januar. Det er en økning på ni prosent sammenlignet med Januar 2012. Det var også en bedring i yielden (trafikkinntekt per passasjerkilometer) i forhold til hva som var ventet.

–       DNB leverte kvartalstall i går, hvor resultatet for perioden endte på 3,81 milliarder kroner, mot ventet 3,3 milliarder, og 4,09 milliarder sist år. Inntjening per aksje kom på 2,34 kroner mot ventet 3,3 milliarder. DNB sa at de har troen på en sterk utvikling i norsk økonomi, men svak internasjonal vekst. De tror det fortsatt vil være vekst i boliglån, selv om utlånene fra tredje til fjerde kvartal var ned 0,4 prosent.

–       Statoil leverte Q4 denne uken, hvor driftsresultatet endte på 45,8 milliarder mot ventet 46,3 milliarder. Lavere oljeproduksjon og lavere priser for både olje og gass skal være hovedårsaken. Konsernsjef meldte på pressekonferansen at de fortsatt er i rute til å nå målet om å produsere mer enn 2,5 millioner fat oljeekvivalenter per dag i 2020. Han varslet også til en nedgang i 2013. Grunnen til det skal være vedlikehold.

–       Kongsberg Gruppen leverte denne uken økte inntekter på 8 prosent, men noe høyere kostander som førte til et fall i resultatet. Resultatet før skatt var på 428 millioner kroner. ’’konsernet har vunnet strategisk viktige kontrakter i kvartalet, og ordreinngangen har vært god’’ skrev selskapet. Ordrereserven ved utgangen av 2012 var på 16,5 milliarder kroner.

–       Største konkurrenten til REC, First Solar har vært opp 10 prosent denne uken på høyere wafer, silisium og solpanelpriser. REC er bare i dag ned mer enn 13 prosent på dårligere enn ventet Q4 tall. De melder et resultat etter skatt på minus 1.463 millioner kroner, mot ventet 2,58 millioner kroner. Konsernsjef sa at visibiliteten i etterspørselen er lav, og at de fortsatte å fokusere på forbedret drift og kapitaldisiplin i det siste kvartalet. Ole Enger ser allikevel på fremtidsutsiktene som bra. ’’jeg er overbevist om at den forbedrede konkurransedyktigheten for solar vil skape attraktive muligheter for REC fermover’’, sa han.

NEWS:

– ECB valgte denne uken å holde renten uendret på 0.75 prosent. De melder at inflasjonsratene har falt videre ned, og de venter at inflasjonen i Europa vil falle under 2 prosent i de kommende månedene. ’’Den økonomiske svakheten i euro sonen er ventet å fortsette i starten av 2013, men vi venter at den økonomiske aktiviteten vil komme seg uttover i 2013’’ Sa Mario Draghi ved pressekonferansen. Euro sonens BNP for tredje kvartal 2012 falt med 0. 1prosent, mens den falt med 0.2 prosent i andre kvartal. ECB venter videre fall i fjerde kvartal og starten av 2013 på bakgrunn av lavt forbruk og investerings innenlandsk samtidig som det har vært en dempet utenlandsk etterspørsel. Bank of England valgte også å holde styringsrenten uendret på 0.5 prosent.

–       EUs ledere kom i dag frem til enighet i langtidsbudsjettet for frem til 2020. Det har vært flere hindre på veien, hvor flere ledere har truet med veto dersom det ikke har blitt gjort drastiske kutt. Nå har de derimot kommet til enighet, og det eneste som står igjen er godkjennelse av EU-parlamentet hvor det nå skal avstemning. De har også truet med veto denne uken dersom det er for store kutt til å true ambisjonene for eurosonen de neste 10 årene.

MAKROTALL:

–       Industriordre fra USA kom inn på fredag. Det var ventet en økning på 2.4 prosent, men fasit var +1.8 prosent. Det har vært store svingninger i ’’factory orders’’ de siste årene, og selv om det har steget gjennom mesteparten av 2012, går det veldig sakte oppover.

–       ISM Non-Mfg Index på tirsdag, viste til 55.2 i januar, som også var ventet, men lavere enn desember. Rapportens jobbindeks viste sterkest vekst i januar, og hoppet opp 2.2 poeng. Veksten i nye ordre falt litt, men viser fortsatt styrke, som også økonomisk aktivitet gjør, som i denne rapporten er lik med produksjons indeksen. Videre kan man se at det var høyere input priser, som henger sammen med høyere bensin kostnader.

–       Denne ukens Jobless Claims falt med 5.000, etter et stort hopp opp sist uke. 4 ukers snitt er nå på 350.500. Tallene var litt dårligere enn ventet, men det er fortsatt fordelaktig med lavere søk etter trygd blant den amerikanske arbeidsstyrken.

–       Amerikanske handelsbalansen som kom i dag viste til ett overraskende fall fra -48,7 milliarder dollar i november til -38.5 milliarder dollar i desember. Det var ventet -46 milliarder dollar. Forbedringen i handelen var ledet av både petroleums, og goder ekslusiv petroleum balansen. Service balansen var litt opp.

’’Januar effekten’’ er nå lagt bak oss, og det har vært en strålende måned. Denne uken kan man se at det har vært litt skiftende blant de største indeksene. FTSE 100 og Hang Seng indeksen har falt ned denne uken, mens de andre store har hatt én eller to negative dager, men det ser ut til at de fleste stenger så vidt over nivåene i forhold til åpning mandag. Hjemme kan vi se at hovedindeksen er opp nesten 1.5 prosent, og veien til 500 er ikke så lang lenger. Om det kommer en lite korreksjon skal vi ikke se bort i fra allikevel. Renten på spanske statsobligasjoner stiger denne uken, og det er fortsatt usikkerhet med euro sonen. Ellers synes jeg tallene fra USA denne uken har vært bra. Det meste av kvartalstall er nå ferdig, og fokuset neste uke vil ligge på om USA klarer å opprettholde de gode makrotallene, og hva EU parlamentet sier til EU sitt budsjettforslag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *