Makrooppdatering uke 43

Vi legger tilbake nok en spennende uke med nye earnings, makrotall og lanseringer. Vi ser tilbake på en uke hvor det har vært en generell negativ utvikling, med fokus på bedrifts resultater.

Sist fredag var det en tung sesjon på Wall Street etter flere skuffende selskapsresultater. Asiatiske markeder viste allikevel til at håpet fortsatt var der, etter å ha startet uken sterkt.

Bank of Japan nedjusterte sine vurderinger av den økonomiske utviklingen i forhold til hva de anslo i Juni. Dette fremgikk av en kvartalsmessig regional undersøkelse som ble publisert mandag.

Kina sin oljeproduksjon falt til 17.43 millioner tonn i september fra 17.53 millioner tonn i august.

Det har vært mange av de store hjemme som har lagt frem resultatene denne uken, og det har overall vært en ganske bra trend, og man kan se at finans sektoren hjemme også opplever gode kvartaler.

Gjensidige annonserte både ny logo og gode tall denne uken.

DNB, Storebrand, Gjensidige og ABGSC har alle levert resultater bedre enn ventet, og DNB hadde kanontall i forhold til forventningene. Resultat per aksje kom inn på 2,15 mot ventet 1,53. Resultat etter skatt kom inn på 3’507 millioner kroner, mot ventet ca 3’000 millioner kroner.

Tirsdag rapporterte Norsk Hydro resultater under konsensus, preget av lavere volum og nedgang i priser på aluminium og alumnia. Hydro forventer fortsatt svake markeder i fjerde kvartal, og mer press på marginer. De forventer vekst i 2012 på 2% utenom Kina, og 8% i Kina.

REC, som var ute med profit warning for 2 uker siden, leverte ebitda på -184 millioner kroner, sammenlignet med 503 millioner kroner i tilsvarende periode i fjord. Ventet var ebitda på -187 millioner kroner. Driftsinntektene kom inn høyere enn ventet, men resultatet før skatt ble -619 millioner kroner, mot ventet -523 millioner kroner. De hadde negativ utvikling på børs etter tallene, men hadde en god slutt på uken, og stengte opp over 7 prosent.

Royal Caribbean Cruises (RCL) leverte resultater som lå rundt ventet, og sier at det er gode utsikter for 2013.


Telenor klarte å kjøre lignende strategi som Google gjorde sist uke, og resultatene ble sluppet sent tirsdag kveld, istedenfor ventet onsdag. Tallene var allikevel gode, og nesten samtlige meglerhus jekker opp forventningene videre, og er strong buy. Mot slutten av uken kom det også inn at de har sikret seg ny partner i India gjennom deres heleide indiske datterselskap Telewings Communications. Partneravtalen gjelder det indiske selskapet Laksdheep Investments & Finance Pvt.


Ellers kan vi se tilbake på at Statoil leverte bedre enn ventet hvor EPS var på 4.52 mot 3.70. Marine Harvest skuffet på grunn av dårlige laksepriser, og spesielt hvordan markedet har utviklet seg i Sør-Amerika. De er allikevel bull på videre utvikling, og ser frem mot hva de selv blir et bedre 4. Kvartal med en oppsving i markedsprisene. De går nå også for en utvidning og bygger ny fabrikk. Denne millioninvesteringen vil nok påvirke utbytte ble det skrevet i Hegnar i går(fredag).

Norwegian avsluttet uken bra, og var opp nesten 4 prosent på børsen, selv om resultatene ikke var som ventet. Resultat per aksje ble 18.01 mot ventet 20,25. Resultatet etter skatt var på 628 millioner kroner, som på samme tid ifjord var på 495 millioner kroner. Ventet var på 706 millioner kroner.

I USA derimot har det vært veldig blandet. Tirsdag endte forferdelig, og var nede på en syv ukers lav over alle de store indeksene. (NASDAQ 8 ukers lav). Store selskaper som Caterpillar og DuPont leverte dårligere enn ventet, mens United Technologies, som lager teknologien til luftfartøy leverte bedre. Alle sammen med negativ outlook, som skremmer investorene vekk tydeligvis etter tirsdagens store sell-off.

På den positive siden kan man ta med at Facebook leverte resultater på forventningene, og har hatt den beste uken på børs siden de ble lansert på børs. Aksjen var opp oppimot 20 prosent midt i uken. Yahoo leverte også earnings 66 prosent opp fra sist år. Tradet opp i løpet av uken den også.

Netflix falt drastisk tilbake denne uken etter skuffende tall basert på den nye streaming subscriptions de har lansert. Svakere guidance i samme slengen hjalp ikke veldig godt på det heller.

Monster Beverages har hatt en grusom uke etter at det i New York Times ble skrevet en artikkel hvor det er spekulert i om 5 dødsfall kan ha hatt med energidrikken Monster å gjøre. Ned 14 prosent over uken. Det er vel greit å ha i bakhodet i disse tider hvor alle sitter natt og dag og leser til eksamen.

Ny Macbook Pro 13 tommer, iPad mini og iPad 4. Generasjon ble lansert på et Apple event denne uken. Tradet bra opp på starten av uken, men tapte terreng tirsdag. Earnings var også skuffende, hvor EPS kom inn på $8.67, mot ventet $8.84. iPhone salget var på 27 millioner.

Hjemme kan man også nevne at Songa Offshore har inngått en intensjonsavtale med Seadrill om et mulig salg av den halvt nedsenkbare ultradypvannsriggen Songa Eclipse. Transaksjonen og levering ventes å finne sted i desember. Sist fredag kjøpte Frank Mohn AS en million aksjer i Songa, og eier nå tilsvarende 22,16 prosent av aksjene i selskapet.

Makrotall:

Det har ikke vært veldig mye makrotall denne uken, men New Home Sales i USA kom inn bedre enn ventet, som igjen viser til at boligmarkedet er på vei opp. Pending Home Sales på Torsdag var også bedre enn ventet.

Jobless Claims kom inn på 369,000, hvor ventet var på 372,000. På vei ned igjen her også, hvor den forrige uke kom inn på 388,000. 4 ukers gjennomsnitt tilsier 365,000.


I en pressemelding fra IMF torsdag, sier de at Portugals økende gjeldsnivå begrenser landets evne til å oppnå balanse mellom budsjettkutt og stimulering til økonomisk vekst. Pressemeldingen kom etter godkjennelsen av en overføring på 1,5 milliarder euro til Portugal som ledd i krisepakken som er avtalt med EU. IMF fremholder at svakere etterspørsel i verdensøkonomien, og økende arbeidsledighet har gjort det vanskeligere å innfri betingelsene som er knyttet til pakken. Mens den ekstra tiden som er gitt Portugal betegnes som velkommer, sier fondet at rommet for manøvrering er svekket fordi gjelden ventes å nå et toppnivå på 124 prosent av BNP i 2014. Det er nødvendig med ytterligere tiltak, med støtte fra partnerne i eurosonen, for ytterligere å styrke den finansielle konsolideringen og for å stimulere til langsiktig vekst. Dette kom fra nestsjefen i IMF, Nemat Shafik.

Vi kan se tilbake på en uke hvor det er tydelig at fokuset har ligget på resultatene som har kommet inn. Det begynner nå å ta slutt for de store resultatfremleggelsene, og man kan si at det samlet har kommet inn bedre enn hva som er ventet. Analytikere var veldig negative til Q3, men jeg sitter igjen med en følelse av at det overall ikke har vært så ille som de skulle ha det til. Finans sektoren har hvertfall vist stor fremgang globalt sett. Allikevel er det stor usikkerhet til fremgangen i eurosonen, og dette vil nok ligge i fokus fremover nå. Neste uke venter vi på employment situation i USA på fredag, samt Jobless Claims, ISM Mfg Index og PMI Mfg Index torsdag. Orkla fremlegger resultatene sine på onsdag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *