Makrooppdatering uke 46

Frykten rundt fiscal cliff fortsetter denne uken, og alle store børser har falt videre ned. Uken startet veldig kjedelig, og det var lite aktivitet, noe grunnet helligdag i USA mandag. Hvordan utviklingen blir resten av året er spennende og se. Det er store diskusjoner angående eurosonen, og så klart, fiscal cliff.

NEWS:

–       Kinsesiske myndiheter er trygge på å oppnå målet på 7.5 prosent i BNP vekst i 2012 tross nedkjølingen i økonomien. Den kinesiske finansministeren uttalte at økonomien er på vei til å stabilisere seg, og tiltroen til økonomien ligger i en trend som har beveget seg oppover siden august, spesielt i oktober. 7.5 prosent BNP vekst var det nye målet fra tidligere i år, hvor det da ble nedskalert. Dette året er første gang på åtte år at kina har estimert en økonomisk vekst på under åtte prosent.


–       SAS fikk et resultat før skatt på 568 millioner svenske kroner i Q3, mot et resultat på 276 millioner i fjord. Spareplanen som har vært mye diskutert har som mål å redusere kostnadene med rundt tre milliarder svenske kroner på resultat før skatt nivå årlig. Salg av eiendeler, Widerøe, plassrelatert eiendom, bakketjenester og flymotorer skal føre til dette kostnadskuttet på 3 milliarder netto. I tillegg vil SAS aktivt vurdere muligheter til å realisere ytterligere verdier i sin flyportefølje og andre eiendeler.

–       Eurogruppen og Det internasjonale pengefondet er uenige om Hellas skal måtte nå sitt budsjettmål innen 2020, som opprinnelig avtalt, eller to år senere. Det kom fra FT på tirsdag. En avtale mellom IMF og eurogruppen er ifølge avisen helt avgjørende for at den nye støtteutbetalingen til Hellas skal kunne iverksettes. IMF sjef Christine Lagarde og eurogruppeleder Jean-Claude Juncker drev mandag tautrekking i full offentlighet om hvorvidt Hellas må redusere sitt gjeldsnivå til 120 prosent av BNP innen 2020. Dette målet har lenge vært sett som helt avgjørende for at Hellas skal kunne komme tilbake på et bærekraftig gjeldsnivå.

 

EUs økonomikommisær Olli Rehn mener Spania ikke har behov for ytterligere innstramningstiltak.


–       EUs økonomikommisær Olli Rehn mener Spania ikke har behov for ytterligere innstramningstiltak før utgangen av neste år til tross for at landet kan komme til å ikke nå dets budsjettmål, skriver FT. Dette er det klareste tegnet på at Brussel går bort fra dets innstramningsfokus.

–       En avgjørelse rundt Hellas vil bli oppnådd neste uke ifølge den tyske finansministeren Schäuble. Schäuble sier at beslutningstagerne i eurosonen kan ventes å bli enige på sitt neste uke, og at det da vil komme til enighet rundt Hellas sine finansielle problemer, som fortsatt er veldig close på en konkurs, og uten ytterliggere hjelp nå, vil de være tom for penger neste Fredag. Det vil bli holdt møte 20. November om den ’’prioriterte oppgaven’’ å sluttføre det greske finansielle gapet som kom til syne i forrige uke.

Makrodata:

–       Asiatiske markeder falt ned tidlig på ukne på grunn av fiscal cliff(så klart), og dårlige BNP tall fra Japan. Fallet i BNP var kraftigere enn ventet med en nedgang på 3.5 prosent mot ventet 3.4 prosent.

–       Forbrukertall sist uke var solide. November nivået er det høyeste siden august 2007. Forbrukertilliten er i stor grad blitt underbygget av gradvis bedring i sysselsetting og utsikter til nok en runde med stigende boligpriser. Frobrukertilliten vil trolig fortsette den positivte utviklingen i måneder fremover også, som bør underbygge detaljhandel og den økonomiske veksten.

–       Amerikansk makrodata denne uken har egentlig vært på den svake siden. Philadelphia FED kom inn langt svakere enn ventet i november. -10.7 mot ventet +2.0 og 5.7 sist måned. Når nivåene her er mindre enn null representerer det avtagende aktivitet. Veksten i industrien har nå vært negativ hele 6 av de siste 7 månedene, ifølge disse studiene. Sist måned var det positivt, som da var første gang på 5 måneder. Det var særlig nye ordre og leveranser som trakk ned, mens sysselssettingselementet bedret seg noe.

–       Empire Manufacturing, som måler industriaktiviteten i NY-området, var som ventet svak og negativ påvirket av stormen Sandy. Det er her fallende aktivtet for 4 mnd på rad.

–       Det kom i går tall på nye ledigmeldte, som var skuffende, men trolig midlertidig påvirket av Sandy. Det var samme påvirkning etter Katrina. Antall ledigmeldte steg til 439,000 fra 361,000 sist uke.

I sum var tallene denne uken definitivt svake og skuffende, men aksjemarkedet tror jeg allikevel ikke vil reagere særlig som følge av dette. Pessimistandelen er allerede tilbake på historisk høye nivåer, og mye negativt er trolig allerede priset inn.

I følge AAII sin ukentlige investorundersøkelse er nesten 49 prosent av privatinvestorene på Wall Street klare for en ytterligere nedgang i aksjer over den nærmeste fremtid. Men er det negativt med høy pessimistandel? Ved å sammenligne tidligere tall, viser det at høy pessimistandel ofte sammenfaller med bunner i aksjemarkedet.

Pessimismen skyldes så klart fokuset på fiscal cliff og hva en mulig effekt av dette vil føre til. Som jeg leser flere steder, tror jeg at dette vil fremstå som en kjøpsmulighet da frykten vil være overdrevet. Jeg tror politikerne vil komme til enighet mot slutten av 2012, og at budsjettkuttene trolig vil ligge rundt 1-2 prosent av BNP. Vil dette trigge en ny resesjon? Det tror ikke jeg. Det har vært oppsving i boligsektoren og lave energipriser vil motvirke effekten av budsjettinnstramninger.

Markedet fortsetter å skli her hjemme og ute, men det finnes håp rett rundt hjørnet. Vi faller på bakgrunn av frykt om ny resesjon i USA etter nyttår. Dette vil trolig ikke skje. Det kommer en løsning som gjør at vi unngår fiscal cliff. Den bør dog komme relativt kjapt. Aksjemarkedet priser som regel inn en viss frykt, uavhengig av resultat. Det er dette som skal utnyttes. Det som skal følges med på er indikasjoner om enighet mellom demokratene og republikanerne. Blir det enighet kan vi se frem til et kraftig lettelsesrally som burde utnyttes. Gå long aksjer og indekser, som vi vet er oversolgt. Ser vi ut resten av året, gitt en løsning i USA, tror jeg ikke vi vil sette høyere topper enn det vi har sett hittil i år, men 2013? Det tar vi senere.