Makrooppdatering Uke 42

Uken startet sterkt globalt sett. Fokuset ville ligge på selskapsresultater – både norske og utenlandske. Allikevel var det positive ’’retail sales’’ fra USA som ga boosten etter åpning i USA mandag. Rapporten viste til en økning på 1.1 prosent i September, mot ventet 0.8 prosent. Analytikere fra Census Bureau sier at den store triggeren har vært høyere bensinpriser og elektronikk salg.

Citigroup sine resultater viste igjen til høyere omsetning i finanssektoren. Overskuddet lå på 469 millioner dollar, som er lavere enn i fjord. Mye av grunnen ligger bankens gjeld, og 2.9 milliarder dollar tapet etter salget av Smith Barney til Morgan Stanley. Resultatet lå på 1.06 dollar per aksje, mot ventet 0.97 dollar. Omsetningen økte med 3 prosent i forhold til i fjord. 

Her hjemme drev en høyere oljepris børsen opp på mandag. Store oppslaget hjemme var at Orkla og Norsk Hydro skal slå sammen Orkla eide Sapa og Norsk Hydro sine aluminiumsprofiler, byggsystemer og rør. Dette vil føre til en verdensledende leverandør innenfor aluminium. Virksomheten skal få navnet Sapa, og blir et 50/50 joint venture eid av Orkla og Hydro. Orkla eier Stein Erik Hagen sier at de resterende delene av Sapa er til salgs. Basert på tall fra 2011 vil det sammenslåtte selskapet ha en årlig omsetning på rundt 47 milliarder kroner og EBITDA på i underkant av 2 milliarder kroner, med 25.000 ansatte. Det er snakk om en mulig børsnotering 3 år etter gjennomføringen, som ventes å bli gjennomført i første halvår 2013.

Indeksene fortsatte å stige tirsdag etter at flere av de store selskapene i USA leverte bedre enn ventet ved kvartalsfremleggelser. Goldman Sachs, Johnson & Johnson leverte begge bedre enn ventet.

Allikevel var mye av oppmerksomheten på tirsdag rettet mot Citigroup igjen. CEO, Vikram Pandit sa takk og farvel, og ble erstattet av Europa og Afrika sjefen Michael Corbat. Etter stengig tirsdag kom Moodys ut med en oppdatering på ratingen til Citigroup hvor outlooken var nedgradert fra stable til negative.

Etter stenging kom også Moodys ut med en oppdatering på den nylig nedgraderte ratingen av Spania sine government bonds. Outlooken ble satt til negative. Ett hakk lenger ned på Moodys sin rating, vil beskrivelsen av obligasjonene gå fra investment grade til speculative grade.

Coca-Cola, Intel og IBM rapporterte også kvartalsresultatene etter stengning tirsdag, hvor bare Intel klarte å slå forventningene.

Her hjemme kom REC ut med en stygg profit warning. Det var ventet et resultat på 38 millioner, men de melder nå at tredjekvartalet vil føre til et tap på 185 millioner. REC fikk en stygg dag på børsen, når OSEBX hadde en fin dag i pluss.

Tech resultatene som kom inn tirsdag var med på å holde onsdag relativ flat. Allikevel kom makro tall inn fra USA, hvor at ’’Housing starts and building permits’’ steg til høyeste nivåer på 4 år. De steg med hele 15 prosent til en årlig rate på 872.000 i september.

Bank of America rapporterte kvartalstall som slo forventningene. Så langt har JPM, Citigroup, Goldman Sachs og Wells Fargo slått forventningene.

Jobless Claims kom inn noe svakere enn ventet, på 388 K. Snittet for de siste to uker er på linje med tidligere perioder (365K). 4-ukers glidende snitt ligger nå marginalt opp, og nivået er konsistent med vekst i sysselsettingen på om lag 150K per måned. Dette burde heller ikke ha noe særlig utslag på markedet i det korte bildet.

Larry Page fikk en tøff oppgave med å betrygge investorene…

Meste av oppmerksomheten i går ble allikevel rettet mot Google, etter at de overraskende rapporterte kvartalstallene for tidlig. Tallene kom inn under konsensus. Hele opplegget resulterte i at aksjen ble stoppet på Nasdaq, hvor den allerede hadde dundret ned 8 prosent. Etter at den åpnet litt senere veldig tett på stengning kom den ned i 9 prosent før den stengte på 8 prosent ned. Larry Page svarte på en telefonkonferanse, hvor det største problemet er det samme som Facebook står med. For lite reklame på smartphones. Han klarte allikevel å få investorene litt tilbake ettersom at Google er opp rundt 1 prosent pre-market i dag.

Andre store som leverte på torsdag var Microsoft, Chipmaker AMD, Nokia og Morgan Stanley.

Microsoft toppet forventningene, men falt allikevel litt tilbake etter stenging. Det blir allikevel først neste kvartal som blir spennende derfra, med nye Windows 8 rett rundt hjørnet. Samme for Nokia som igjen leverte grusomme kvartalstall. Dette er nå sjette kvartal på rad at de taper penger. Neste kvartal kommer nye Lumia salgene med, og det er vel der vi får se om Nokia klarer å holde seg på banen.

Morgan Stanley leverte også gode resultater, som gjør listen komplett. Nå har alle de store kommersielle og investeringsbankene levert over forventninger.

I dag er det Existing Home Sales som kommer inn fra USA av spennende makrotall.

Ellers leverte Yara tall rett før åpning i dag. Det var sterke tall for tredje kvartal med høyere volum og gode marginer. Resultatet per aksje ble på 9.30. Urea salg var opp 13 prosent med høyere salg i Brasil og Nord Amerika.

General Electric resultatene som har kommet inn i dag tidlig viser til å være ’’in-line’’ med forventningene, og er fint høyere enn samme kvartal i fjord. CEO, Immelt melder at de skal jobbe for kostnadsredusering.

Noen godnyheter som har tikket inn her på morgenen også er at Telenor nå har bekreftet å ha levert søknad om prekvalifisering for auksjonen av mobilspektrum i India. Endelig beslutning for om Telenor vil delta i auksjonen eller ikke vil bli tatt før auksjonen starter. Sist uke avsluttet de alle rettslige konflikter med tidligere indiske partner Unitech, og kjøpte dem helt ut.

Neste uke vil vi fortsatt ha fokus på kvartalstall. Da kommer de fleste viktige hjemmefra også. REC meldte som sagt tidligere i uken med en stygg ’’Profit Warning’’, og det samme gjør konkurrenten SMA Solar Technology i dag. Det ser ganske mørkt ut. Vi kan se tilbake på en uke som har vært drevet bra opp av finanskjempene, og gode boligtall. Samtlige av de store indeksene har løftet seg bra gjennom hele uken selv om vi muligens kan få en liten korreksjon i dag. Existing Home Sales kommer senere i dag, som forhåpentligvis vil fange investorenes blikk. Resultatet fra EU toppmøtet i Brussel vil nok også ha mye å si for neste ukes utvikling.

GOD HELG!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *