Makrooppdatering uke 44

Det har vært en litt kortere uke på børsen etter at de holdt stengt i USA grunnet orkanen Sandy. Det har allikevel vært litt aktivitet hjemme og i Asia hvor uken startet noe svakere. Svakere selskapsinntjening grunnet lavere global vekst sendte asiatiske børser ned mandag. Trenden skulle allikevel snu uttover i uken, og bredden av makrotall som har kommet inn har vært på den positive siden.

News:

–  Telenor har kjøpt tilbake 395.500 aksjer til en kurs på 110,53.

–  UBS har kuttet 10.000 jobber, primært i investeringsbank divisjonen, som per Juni hadde rundt 16.000 ansatte. Leverte også svakere enn ventet resultater, hvor nettoresultatet kom på -2,2 milliarder sveitser franc. Som i tidligere kvartaler venter UBS at bekymringene rundt gjeldskrisen i eurosonen, det europeiske banksystemet, og budsjettunderskuddet i USA, samt usikkerheten rundt det globale økonomiske bilde, vil påvirke klientaktiviteten negativt i fjerde kvartal.

–   Fred Olsen Energy slo forventningene i tredje kvartal med et resultatet før skatt på 566 millioner, mot ventet 499 millioner kroner.

–   Apple sparket tidlig i uken 2 sjefer. Spekulasjonene går på feilvurderinger på produkt og markedssiden. Apple aksjen tradet ned 4,5 prosent I etterhandelen.


–  Orkla leverte ebita på 857 millioner, og slo forventningene. I estimatene er Sapa Profiles og Borregaard Chemicals behandlet som ikke videreført virksomhet fra 1. Januar 2012.

–  På mandag opphørte lock up perioden for 234 millioner Facebook aksjer eid av selskapets ansatte. I og med at børsen var stengt kom fasiten først på onsdag, hvor aksjen tradet ned 3,8 prosent og volumet var dobbelt så høyt som gjennomsnittet forrige uke. Der var det mange selgere.

Makro:

Det var fullt fokus på stormen Sandy i starten av uken, og det var helt mørkelagt på Manhattan. Flere hundre tusen var uten strøm, vann nivåene var høye, og transport var innstilt. Ifølge økonomer vil Sandy kunne redusere USAs BNP med 0,2 prosent i fjerde kvartal. Kostnadene i form av tapt produksjon vil kunne beløpe seg til om lag 30 milliarder dollar, sier Mark Vitner, seniorøkonom i Wells Fargo & Co.

Aktiviteten i Asia har vært høy denne uken. Det startet svakt, med dårlig selskapsinntjening og troen på negativ utvikling grunnet lavere global vekst. Bank of Japan hadde møte Tirsdag, hvor det kom fram at de øker tilbakekjøpsprogrammet sitt med 10 trillioner YEN. Fra før var det ventet at de ville øke det med 15 trillioner YEN. Dette slo inn på den negative siden.

Men nyhetene om utviklingen i Asia snudde så rundt etter dette. Den første positive rapporten om Kina kom inn på Tirsdag, hvor BofA oppjusterer GDP veksten. Det er flere segmenter som gjør det bedre enn ventet og lagrene har falt, samtidig som at prisen har steget. Industrien i Kina viser også tegn til bedring ifølge PMI Industri. Indeksen steg til 50,2 i oktober fra 49,8 i september. Med andre ord; det er nå vekst. Er verdens nest største økonomi nå igjennom det verste?

Det er fortsatt mye fokus rettet mot gjeldskrisen i Europa, og den italienske sentralbanksjefen advarer om at landets økonomi risikerer å komme inn i en ond sirkel. Mer enn 35 prosent av unge italienere er uten arbeid, idet fabrikkstengninger, konkurser og kutt i offentlig sektor fyrer opp under en nasjonal motvilje mot innstrammingspolitikken til Mario Montis teknokratregjering, før valget tidlig i 2013. Sentralbanksjefen lovpriser Montis strukturelle reformer, som han mener har stanset tapet av markedets tillit til Italia. Han sa også at budjsettmålene må respekteres, og at reformene må bli iverksatt. Uansett mener Visco at landet står overfor vanskelige tider, ettersom reformene kun har en effekt på mellomlang sikt, mens regjeringen planlegger ytterligere innstrammingstiltak for å finansiere en offentlig gjeld på 2 billioner eurp, tilsvarende 126 prosent av BNP.

Den greske nasjonalforsamlingen vedtok et forslag som gir regjeringen økt fleksibilitet til å privatisere landets statseide tjenesteytende virksomheter. Wall Street Journal fremholder at det knappe flertallet understreker økende motsetninger internt i regjeringskoalisjonen, en uke før en kritisk debatt om den greske innstrammings- og reformpakken. I senere tid er det reist tvil om regjeringens evne til å sikre godkjenning i nasjonalforsamlingen for tiltakene, som følge av en krangel i trepartkoalisjonen om endringer Hellas må gjennomføre i arbeidsmarkedet.


Neste uke vil en rekke eurosonemøter ta for seg hvordan Hellas skal hindre i å gå tom for kontanter, men vil ganske sikkert ikke løse spørsmålet om hvordan få ned den voksende statsgjelden som langsomt kveler landet. Wall Street Journal fremholder at konsekvensene er dystre. Hellas må bære en voldsom gjeldsbyrde midt i en resesjon av episke dimensjoner. Eurosonen, som på ett tidspunkt hadde håpet å kunne reparere gresk økonomi og komme seg videre, står nå overfor utsiktene til å arbeide med landets problemer i årevis, eller å legge til rette for en skilsmisse. Wall Street Journal skriver at EU har valgmuligheter som kan ta tak i det første problemet, selv om ingen av dem er særlig forlokkende. Samtidig finnes det nesten ingen politisk vilje til å ta tak i det andre problemet.

Makrotall:

Det har vært mye makrotall av betydning denne uken, og det bidro til en oppgang i de amerikanske markedene i går. Alle 3 store indekser var opp over 1 prosent.

ADP-rapporten viste vekst i privat sysselsetting tilsvarende 158.000 arbeidsplasser mot 114.000 i August. Det positivt overraskende var at store bedrifter økte bemanningen med 81.000. Til nå har store bedrifter vært noe avventende med bemanningsvekst på bakgrunn av gjeldskrisen i Europa og svakhet i Kina.

Consumer Confidence var litt svakere enn ventet, men allikevel veldig sterk. Nivået er det høyeste siden april 2008.

ISM industri var også overraskende bra, og steg med 0.2 basispoeng fra 51.5 til 51.7. indeksen vitner om taltagende aktivitet i industrien for andre måned på rad etter tre måneder med fallende aktivitet. Det var særlig bedring i nye ordre og produksjon som bidro positivt. Jeg mener at den positive trenden vil fortsette, ved stabilisering i Europa og Kina.

Oljelagertallene tilsier at det var en økning på 2 millioner barrels sist uke. Betraktelig lavere en uken før igjen, hvor den var på 5 millioner barrels. Oljeprisen har allikevel vært i en negativ trend nå og er ned over 10 prosent siste 2 ukene.

Initial Claims på torsdag kom inn på 363.000, mot ventet 369.000. Den offisielle arbeidsrapporten ble lagt frem i dag tidlig, og det var ventet av markedet at det villle være en vekst i sysselsetting på 125.000. Den kom inn på 171.000, og slo da konsensus. Arbeidsledigheten har steget med 0.1 prosentpoeng til 7.9 prosent. De fleste indekser handler relativt flatt i dag, hvor S&P er ned 0.15 prosent så langt, DJIA ned 0.33 og Nasdaq 0.24. Det er marginalt opp i Tyskland og Frankrike, mens det på FTSE 100 handles flatt.

Det stengte opp over 1 prosent generelt i Asia i natt, som var etterfulgt av tiltroen til markedet i USA i går.

Vi har etter en spennende resultatsesong gått tilbake til å rette fokuset mot gjeldskrisen i Europa, arbeidssituasjonen i USA og økonomiske veksten i Asia. De siste ukers positive makrotall viser hvertfall til noe som kan ligne på en stabilisering. Neste uke ser vi frem til valget i USA på tirsdag, og eurosonemøtene, samt de vanlige ’’market moving indicators’’. Torsdag kommer Bank of England announcement etterfulgt av en ECB announcement, og International Trade og Jobless Claims.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *