Makrooppdatering uke 4

Nok en spennende uke for aksjemarkedet. USA holdt stengt mandag pga. Martin Luther King Day, Bank of Japan har holdt et todagersmøte, hvor det var forventet nye lettelser. Ellers har det vært flere resultatfremleggelser, som har gitt mye fokus.

NEWS:

merkel
–       Forbundskansler Angela Merkels konservative parti, CDU, led et overraskende nederlag etter et meget jevnt valg i den tyske delstaten Nidersachsen. Det var det sosialdemokratiske parti, SPD, miljøpartiet som overtar makten i delstatsforsamlingen. For Angela Merkel, hvis parti nå har lidd nederlag i de 13 siste delstatsforsamlingene, representerer søndagens valg ytterligere svekkelse for sjansen hennes til å bli gjenvalgt som forbundskansler i september.

–       Eurogruppen har godkjent samlede overføringer på litt over 9 milliarder euro til Hellas i inneværende måned, opplyste eurogrippen i en pressemelding denne uken. Overføringene skal formelt godkjennes av stabiliseringsfondet. Eurogruppen noterer seg med tilfredshet at milepælene for januar er nådd, slik det var avtalt mellom Hellas og troikaen. Det trekkes spesielt frem at Hellas har gjennomført en reform i inntektsskatten, og at det er foretatt justeringer i strømprisene for husholdningskunder.

–       Etter todagersmøtet til Bank of Japan, har sentralbanken innført et inflasjonsmål på to prosent og innfører samtidig et ubegrenset kjøpsprogram etter at dagens program går ut i januar 2014.


–       Mario Draghi, sentralbanksjefen for ECB, mener at det verste av gjeldskrisen kan være over. Han sier at vi kan begynne 2013 med et mer komfortabelt nivå, spesielt på grunn av en signifikant prosess som ble gjennomført i 2012. De mørkeste skyene over eurosonen er borte. Europas ledere innså at en monetær union må støttes av en finansiell union, en genuin økonomisk union og til slutt en dypere politiisk union. Disse kommentarene fra sjefen, indikerer at ECB i økende grad er trygg på at den treårige krisen har blitt holdt i sjakk, og at eurosonen kan hente seg inn fra resesjonen i løpet av 2013.

–       Japanske regjeringen oppjusterte sitt syn på landets økonomi for første gang på åtte måneder. Dette skjer på bakgrunn av lyspunkter i industriproduksjonen og privat forbruk. ’’Mens den japanske økonomien har vist svakheter som følge av en svekket verdensøkonomi, ser vi tegn til at vi er i ferd med å bunne ut i enkelte områder’’, sier regjeringen. De reviderte opp vurderingen for privat forbruk for andre måned på rad, og uttalte at forbruket er solid. Bilsalget fortsetter å stige i desember også, og det er forventet en god utvikling i den japanske industriproduksjonen for de første 6 mnd hvertfall av 2013.

–       Statsminister Mario Monti i Italia mener den økonomiske stemningen har snudd i Italia. Han skal være trygg på den Italienske fremtiden, og at situasjonen nå har snudd. Monti ser betydelig interesse for investeringer i Italia, og hevder landet er i ferd med å gjenvinne respekt og fortrologihet etter noen utfordrende økonomiske år.

Det har kommet inn mye Q4 resultater denne uken, men det har helt klart vært mest fokus på Apple sine tall som kom onsdag. Det har vært lite positiv omtale de siste ukene, og forventningene til salget av nye iPhone har ikke vært veldig gode. Personlig syntes jeg ikke resultatene var altfor dårlige, men overskuddet de satt igjen med nå, lå godt under de foregående resultatene. Apple ble handlet ned 10 prosent etter fremleggelse, og nå mener jeg, som jeg sa sist uke, at det begynner å nærme seg kjøp igjen.

Nokia leverte også resultat for fjerde kvartal, og årsresultat. Kvartalstallene viste til et overskudd, som er første gang på veldig lang tid. Totalt over året tapte de i overkant av 3 milliarder euro, men det har vært et godt salg av nye Lumia telefonen, og driften til Nokia Siemens var veldig godt. Markedsandelene til Nokia på smartphonemarkedet er fortsatt ikke i nærheten av hva Apple og Samsung har, men det er morsomt å se at de faktisk klarer å drive til overskudd nå. Ser på Nokia som en god kjøpskandidat på langsiktig perspektiv.

Makrodata over de siste månedene har i sum vært gode fra USA. Kortsiktig er jeg kanskje litt usikker, i forhold til tekniske nivåer, men jeg har troen på at 2013 blir et godt år for aksjemarkedet, enn så lenge. Nye ledigmeldte i USA var imponerende sterkt i går, hvor fasit var på 330.000, mot ventet 355.000. glidende 4-ukers snitt har falt til 351.8K, som er laveste nivået siden mars 2008. 

Utviklingen denne uken sett mot de største indeksene, og vår egen OSEBX, viser til en relativt flat utvikling. Flere indekser setter 5 års høye noteringer, og den generelle troen blant privatpersoner er høy. Hele 53 prosent av amerikanskje privatinvestorer venter ytterlig oppgang på Wall Street. Dette er opp fra 28 prosent i november 2012.

Langsiktig har jeg tro på både norske aksjer og amerikanske. Kortsiktig ser vi kanskje på en liten korrigering. Neste uke fortsetter med kvartalstall, og snart kommer strømmen fra Norge også.